Velkommen til matbloggen Pastinakk & Persille

Jeg håper å kunne inspirere deg til å nyte synet og smaken av sunn og god hverdagsmat. Bildene er tatt med i-phone.


tirsdag 3. juni 2014

Fiskekaker med ovnsstekte rotgrønnsaker


I dag står det fiskekaker med ovnstekte rotgrønnsaker på menyen.
I tillegg har Bønna og gjengen sneket seg med.
(Bønna og gjengen = brekkbønner, sukkererter, gul løk og vårløk)


Liker du å dra på fisketur, har du et godt utgangspunkt for et godt måltid med fiskekaker.
Vel og merke om du får fisk.
Selv har jeg ikke tall på de fisketurene jeg har vært på 

uten å ha fått et eneste napp.
Derfor kjøper jeg stort sett fiskefileter om jeg skal lage fiskekaker.

Men; har du vært på fisketur, eller har planer om å ta en tur;
bruker du den fisken du får. Hvis ikke, tar du en tur i butikken.

I går opplevde jeg en form for fiskelykke;
Jeg fikk jeg denne
palegjengen levert på døren. (pale = liten sei på vestlandet)
Sammen med gjengen var det en hyse.

Jeg synes fiskekakene blir best om det er mest hvit fisk i farsen.
Derfor kjøpte jeg en torskefilet og blandet i.

I supermarkedet eller hos fiskehandleren finner du ferdig sløyet og filetert fisk,
da er halve jobben allerede gjort. :-)

Mal fiskefiletene gjennom en kjøttkvern, evt bruk kniven i foodproscessoren.

(se fiskemengde i oppskriften under)

Et greit tips for at ikke noe av fisken skal bli værende igjen inne i kvernen;
putt en brødskalk i når du er ferdig med filetene, og siste rest av fisken blir dyttet ut av kvernen.

Så er det bare å gå i gang med fiskefarsen:

Dette trenger du:

PS. Dette er en stor porsjon, for jeg synes det er ok å kunne lage til flere dager i slengen når jeg først er i gang. De er finfine å putte i fryseren. Men om du ønsker å lage en mindre porsjon, halverer du oppskriften, evt lager en tredjedel.
Denne oppskriften ble ca 60 fiskekaker, formet med en spiseskje. (en stor og toppet spiseskje vel og merke)


 * 2100 g. fiskefilet
(f.eks sei/pale - torsk - hyse, eller en blanding av disse)
Her brukte jeg 700g torsk, 1200g sei/pale og 200g hyse.

 * 3 egg

 * 8 ts. salt

* 6 ss potetmel

* 5 dl H-melk


* 1ts revet muskatnøtt (gjerne mer, om du er glad i denne smaken)

* nykvernet pepper 
(jeg brukte ca 1-2ts)

* 3ss gressløk,
evt gul løk, vårløk eller kinesisk gressløk
(jeg brukte kinesisk gressløk og vanlig gul løk)

***

Bland alle ingrediensene til en fin og glatt farse.
Jeg brukte kjøkkenmaskinen med eltekrok,
men om du er glad i det langsomme livet, og liker å synge mens du lager mat, kan det utmerket godt røres for hånd også.

Melken er angitt i ca.-mengde,
prøv deg fram med å lage en prøvekake på pannen. Så finner du ut om du vil ha den fastere eller løsere.
***

Form fiskekakene ved å dyppe en spiseskje i vann. Ta en stor og god ss med farse, og form den glatt og fin i mens den ligger på skjeen.

***

Stek fiskekakene i rapsolje tilsatt en liten klatt meierismør.
Lille Persille viser vei;
forteller at man tager...
Litt rapsolje + en smørklatt = og putter det i stekepannen

Stek fiskekakene fine og brune på middels sterk varme.
***

TILBEHØR

Ovnstekte rotgrønnsaker:

poteter - gulrøtter - pastinakk - søtpotet
Mengden avgjør du etter hvor mange det blir til bords.

Skjær grønnsakene i staver, og legg dem på et bakepapir i en langpanne.

Pensle grønnsakene med litt olivenolje.

Stek grønnsakene ved ca 225 grader til de blir gjennomstekte, og evt har blitt litt mer gyldne.

TILBEHØR 2:

 Bønna og gjengen 

Mens rotgrønnsakene steker i ovnen,
skjærer du løken og vårløken slik du foretrekker den.

Varm en stekepanne, og ha i litt rapsolje, sammen med en klatt smør.
Legg i løk og vårløk, og la den surre på middels sterk varme.
Pass på at den ikke svir seg og blir for mørk, da må du heller skru ned varmen litt. 

Obs at du ikke steker løken altfor myk, den er best når det fremdeles er litt å bite i.
På slutten av steketiden tar du i brekkbønner og sukkererter, og lar de bli gjennomvarme.
Server på varme tallerkener.
Fiskekakene har du varmet opp i en annen stekepanne under lokk på svak varme, mens du tilberedte grønnsakene.
(særlig om du som meg, stekte fiskekakene dagen før, evt om du hadde dem i fryseren)

NB!!!
Press rikelig sitron og hakket, frisk timian og persille over både fiskekakene og rotgrønnsakene.

Og helt til slutt:

Vel og merke om du ikke er i en vektreduksjonsfase, og ønsker å prioritere annerledes;

en klatt med seterrømme smaker vidunderlig til


VELBEKOMME!

Og...



om du ikke kastet avkappet til gulrøttene og pastinakken,
legg dem i en skål med vann
(la vannet dekke halvparten av roten)


og husk å sjekke at de ikke tørker ut,
det går ikke lange tiden før det begynner å spire.

Regrowing av grønnsaker, hyggelig både for barn og voksne.





Dekorative gulrøtter

Pastinakktre i kveldslys



Slikt kan det bli en hel skog av :-)




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar